Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ: Χούντα που χρειάζονται

("Εφημερίδα του Κ.Σ.Μ."/τεύχος 173/Αύγουστος 2014)
 
Πολλές φορές οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οικτίρουν τους νεότερούς τους για συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από ανυπομονησία, βιασύνη, έφεση σε δυστροπία για το παραμικρό, έλλειψη ανοχής και αντοχής σε αντιξοότητες ή δυσάρεστες καταστάσεις… Η συνηθέστερη αντίδραση είναι να υπογραμμίζουν τι συνεπαγόταν μια κατάσταση που δεν έζησαν οι καλομαθημένοι επίγονοί των και να τους απειλούν: «Ε, ρε μια κατοχή σας χρειάζεται!» ή κάτι ανάλογο.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι νεότερες γενιές πρέπει, σώνει και καλά, να τραβήξουν ότι και οι παλιότερες για να μην γκρινιάζουν για το παρόν ή να μουτρώνουν εξαιτίας του. Άρχισα να αμφιβάλλω για την ορθότητα της άποψής μου διαβάζοντας τις αποστροφές νέων (κυρίως αλλ’όχι μόνον) ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών για την σημερινή κατάσταση της χώρας.
«Έχουμε Δημοκρατία με χουντικούς αστυνομικούς, χουντικούς πολιτικούς, χουντικές συμπεριφορές.» διατείνεται ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης. «Γιαυτό και κάτι υποψιασμένοι πιτσιρικάδες έγραψαν πρόσφατα με spray σ’ένα τοίχο στην Πατησίων: ΤΟΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ», γράφει ο μποέμ τραγουδοποιός (όπως αυτοαποκαλείται) Παντελής Αμπαζής. «Οι νεοναζί που κάνουν τους αντικαθεστωτικούς και οι νεοναζί που κυβερνούν δεν έχουν καμία διαφορά ούτε στη μούρη ούτε στα μυαλά.», ισχυρίζεται ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης. «Αυτοί που μας κυβερνάνε είναι προδότες. Κανονικά αυτοί έπρεπε να περάσουν από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Μεγαλύτερη βία με το να πτωχεύσεις ένα λαό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει. Τι άλλο χρειάζεται για να σε πουν εγκληματία;», αποφαίνεται ο γερόλυκος του ελληνικού ροκ Δημήτρης Πουλικάκος και απαντά «Μπορώ να σου πω ότι είναι χειρότερη. Αυτή η χούντα είναι ύπουλη γιατί έχει μια επίφαση δημοκρατίας, κράτους δικαίου.» σε ερώτηση αν η σημερινή κατάσταση μοιάζει με τη χούντα.
Για πολλά μπορούν να μέμφονται τους κυβερνώντες. Άλλ’όχι και για “χούντα”. Το ότι μπορούν να λένε ασύστολα και ατιμωρητί ό,τι θένε τους διαψεύδει. Οι περισσότεροι, όμως, είτε νομίζουν ότι “χούντα” είναι όποιος δεν τους αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν ή δεν κυβερνά όπως επιθυμούν είτε, κυρίως, δεν έχουν ζήσει τη χουντική περίοδο για να έχουν εμπειρίες από πρώτο χέρι.
«Ε, ρε μια χούντα που τους χρειάζεται!» για να αντιληφθούν «τι εστί βερύκοκο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου