Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κ.Σ.Μ.: Διόρθωση σέ άρθρο της "Εφημερίδας"

 
Στό ἄρθρο τοῦ κ. Νικ. Λ.Γ. Λιναρδάτου στό φύλλο τῆς Ἐφημερίδας (ὑπ’ἀριθμ. 173) τό ὁποῖο πῆραν τίς ἡμέρες αὐτές οἱ ἀναγνῶστες ἔχει παρεισφρήσει ἕνα λάθος. Ἀπό λανθασμένη ἀντιγραφή τοῦ κειμένου ἀπό τόν τυπογράφο καί ἀβλεψία τοῦ διορθωτῆ, στήν προτελευταία παράγραφο τοῦ ἄρθρου ἔχουν παραληφθῆ μερικές λέξεις, πού διαστραβλώνουν τό νόημά του.
Γιά τήν ἄρση τοῦ λάθους ἀντιγράφουμε ὁλόκληρη αὐτήν τήν παράγραφο ἀπό τό δακτυλόγραφο πού μᾶς εἶχε στείλει ὁ κ. Λιναρδάτος. Καί παρακαλοῦμε τόν ἀναγνώστη νά διαβάση τό ἄρθρο ὅπως διορθώθηκε.
 
«Για να γίνει κατανοητός χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα. Ο 35χρονος Πι Χι, με χαρτί λυκείου, εργάζεται σε μιαν εμπορική επιχείρηση. Ετήσια αμοιβή 12.000 ευρώ. Ο φόρος που αντιστοιχεί (2.640-2.100) είναι 540 ευρώ˙ καθαρά, μετά την καταβολή φόρου εισοδήματος, 11.460 €. Ο θείος του Πι Χι (από την πλευρά του πατέρα του) εκλέγεται βουλευτής Ζακύνθου˙ τον διορίζει μέσα σε δύο μήνες στο Υπουργείο Πολιτισμού με μισθό, σε ετήσια βάση 15.000 € (παρ΄ότι, βέβαια, δεν αυξήθηκαν τα προσόντα του). Φόρος πληρωτέος 1.200 € (3.300-2.100). Καθαρό εισόδημα 13.800 €. Το ίδιο δεν θα συνέβαινε, εάν ο μισθός του σε ετήσια βάση καθοριζόταν σε 13.800 € αφορολόγητα; Το κράτος δίνει, το κράτος παίρνει. Δικά του είναι τα λεφτά που εισπράττει ως φόρο. Στον ιδιωτικό υπάλληλο ένας τρίτος δίνει, το κράτος παίρνει. Η διαφορά μεταξύ καθαρού εισοδήματος του δημόσιου υπαλλήλου και του εισοδήματος του αντίστοιχου υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα είναι υπεραξία. Στην περίπτωσή μας ανέρχεται σε 2.340 €. Εφ’ όσον και καθ’ ο μέτρο υπάρχει υπεραξία, ο δημόσιος υπάλληλος δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Είναι σαν τον έμπορο που υπερτιμολογεί το εμπόρευμά του και διαφημίζει μία σημαντική έκπτωση˙ και μετά την οποία το εμπόρευμα παραμένει υπερτιμολογημένο. Πρόκειται δηλαδή για κοροϊδία. Η φορολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων ισχύει απλώς για να δημιουργείται σύγχυση ˙ για να καλύπτεται η προνομιακή μισθολογική μεταχείρισή τους. Και το έχουν καταφέρει. (Αν καθοριζόταν εξ αρχής το καθαρό εισόδημα, αφορολόγητο, θα ξαλάφρωναν οι εφορίες. Θα ήταν συμφερτικό για το κράτος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου